Epidemija je precej spremenila naš način življenja in dela. Med tem, ko smo ostali doma, se še bolj kot običajno zavedamo pomena gibanja na prostem za zdravje. Čeprav otroci trenutno ne hodijo v šolo in starši večinoma tudi na delo ne, se te dni vsi veliko sprehajamo. Želimo si, da bi to navado ohranili tudi po tem, ko se bodo otroci vrnili v šolske klopi in starši v svoje službe.

Pot v šolo je odlična priložnost, da otrokom vsak dan omogočimo nekaj gibanja na prostem in v družbi vrstnikov. Najmlajšim šolarjem pri tem lahko pomagata Pešbus in Bicivlak, ki postajata vedno bolj priljubljeni obliki spremljane poti v šolo.

Kako organizirati Pešbus in Bicivlak?
Za organizacijo Pešbusa in Bicivlaka so na internetni strani programa Aktivno v šolo in zdravo mesto na razpolago informativna in podporna gradiva, pa tudi izkušenj z organizacijo se je v praksi nabralo že precej. Na usposabljanjih za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka predstavljamo oboje. Ker smo marčevsko usposabljanje morali zaradi epidemije odpovedati, smo se po posvetovanju s prijavljenimi kandidati odločili, da usposabljanje vseeno izvedemo kar preko spleta.

Usposabljanje je namenjeno predstavnikom šol in občin ter vsem drugim, ki bi v svojem kraju želeli pomagati pri organizaciji Pešbusa in/ali Bicivlaka. Posebej velja opozoriti, da ste tudi starši lahko pobudniki za organizacijo in seveda, da je zelo dobrodošlo vaše aktivno sodelovanje pri koordinaciji in spremljanju izvajanja aktivnosti!

Usposabljanje udeležence opremi z vsemi potrebnimi informacijami za uspešno organizacijo in izvedbo Pešbusa in Bicivlaka, ponuja pa tudi priložnost za preverjanje možnosti z izkušnjami iz prakse. Tokrat bo te izkušnje z udeleženci delila Marjetka Cigale, učiteljica razrednega pouka z OŠ Božidarja Jakca, PŠ Hrušica v Mestni občini Ljubljana, na kateri je v letošnjem šolskem letu, vse do prekinitve pouka v šolah zaradi epidemije, Pešbus vozil enkrat tedensko vse od začetka šolskega leta.

Vabimo vas, da se prek spletnega obrazca prijavite na brezplačno usposabljanje, ki bo potekalo v četrtek 23. 4. 2020 od 14:00 do 16:00 prek spletne aplikacije Zoom. Prijave so odprte do 21. 4. 2020.Vsem prijavljenim bomo dan pred dogodkom poslali podrobna navodila za dostop in program.

Za kakršna koli vprašanja nam lahko pišete na info@aktivnovsolo.si.


Foto: Luka Vidic