V eni od Ljubljanskih sosesk so se starši sami organizirali  in otroke vsak dan pospremijo v šolo s Pešbusom.

V soseski na Viču v Ljubljani so nekateri starši in otroci med sabo zelo povezani. V parku pred bloki se skupaj družijo in igrajo, od začetka šolskega leta 2019/20 pa tudi skupaj hodijo v šolo s Pešbusom.

Postaja Pešbusa stoji med bloki. Vsako jutro se tam ob 7:33 srečajo potniki in voznik Pešbusa. Nekatere otroke do postaje pospremijo starši, drugi pridejo sami, saj gredo iz bloka le nekaj deset metrov čez park. Nekatere pri tem čez okno spremljajo starši. Ko so vsi zbrani, se skupinica skupaj odpravi v šolo.

Pešbus ima 4 stalne potnike. Ti so večinoma prvošolci, včasih pa se jim pridružijo tudi starejši otroci iz tretjega ali četrtega razreda, ki v šolo ponavadi hodijo sami. Tako skupinica včasih šteje tudi 9 otrok iz te soseske. Spremljevalci Pešbusa so starši, vsak dan pride na vrsto eden od njih. Kdo bo spremljal otroke v šolo, se dogovorijo sproti za dan, dva naprej. Za lažje komuniciranje in usklajevanje pa so se povezali kar prek Viber skupine.

Eden izmed navdušencev nad Pešbusom je mlajši bratec enega od prvošolcev, ki je še v vrtcu. Zelo rad spremlja Pešbus in pomaga vozniku, hkrati pa nalogo spremljevalca opravlja zelo resno.

Pešbus iz viške soseske vozi ne glede na vreme. Za kratek čas je obstal zaradi epidemije. Od kar pa so se vrata šol spet odprla za učence, je Pešbus ponovno v polnem zagonu in otroci se veselijo jutranjega druženja in poti v šolo.

Foto: Aidan Cerar