Pred kratkim je ekipo programa Aktivno v šolo navdušila novica iz Črne na Koroškem, kjer so se odločili za prav posebno izvedbo Pešbusa – izvajajo ga namreč vsak petek skozi vse leto in s tem spodbujajo pešačenje v vseh letnih časih. Največ zaslug za uspešno izvajanje te vrste poti v šolo ima Andrejka Fajmut, učiteljica na OŠ Črna na Koroškem, ki nam je prijazno postregla z odgovori.

Kako dolgo že izvajate vsakotedenski Pešbus?

Začeli smo septembra leta 2015 s projektom Prometna kača. Na seminarju je bilo omenjeno, da se lahko vzporedno izvaja tudi Pešbus. Znotraj Prometne kače, ki je trajala dva tedna, smo s Pešbusom odhodili prva dva petka in zanimanje med učenci je bilo veliko. Sodelovala je večina učencev od 1. do 5. razreda. Zato sem se naslednje šolsko leto odločila, da bi akcijo izvajali skozi vse leto. Kontaktirala sem upokojenega policista in nekaj drugih upokojencev, da so pomagali spremljati, in učenci so bili navdušeni. Tudi v letošnjem šolskem letu 2017/2018 smo najprej začeli s Prometno kačo in nadaljevali s celoletnim petkovim Pešbusom.

Koliko prog ima vaš Pešbus?

Imamo dve progi, Rudarjevo in Pristava, ki sta od šole oddaljeni približno kilometer in se v centru Črne združita. Učenci pa startajo ob istem času, to je ob 7:45. Če ena skupina učencev prispe prej, običajno počaka otroke iz druge proge in potem gremo skupaj z enim Pešbusom do šole. Obe progi sta s tablami označeni na začetni postaji.

Koliko učencev v povprečju sodeluje na Pešbusu?

Prejšnje leto je pešačilo približno 30 učencev, letos pa beležimo majhen upad, saj veliko staršev še ni dovolj osveščenih. Na začetnem roditeljskem sestanku sem jih skušala navdušiti, saj jih sodelovanje otrok na Pešbusu lahko močno razbremeni, pa še otroci se zabavajo, vendar jih nekateri še naprej vozijo v šolo z avtomobilom. Ker je bilo veliko upada med tretješolci, sem zanje pripravila anonimno anketo in jih povprašala o razlogih. Odgovori so bili različni. Nekateri so odgovarjali, da jim starši ne pustijo, kar se mi je zdelo malo za lase privlečeno, spet drugi, da se na Pešbusu v skupini ne morejo pogovarjati bolj osebnih stvari.

Se vam zdi vsakotedenska organizacija Pešbusa velik organizacijski zalogaj?

Organizacija Pešbusa zame terja kar velik osebni vložek. Za petke sem se odločila, ker sama poučujem na različnih šolah in enostavno ne gre drugače. Vsak četrtek je moja skrb, da pokličem spremljevalce ter dostavim odsevne brezrokavnike do Rudarjevega. Vsaka skupina otrok nosi s seboj tudi zašit transparent z napisom Pešbus, ki ga nosita prva dva učenca v koloni. Tudi to moram dostaviti do Rudarjevega. Vztrajam, da morata biti na progi iz Rudarjevega prisotna dva spremljevalca, saj je učencev več. S Pristave, kjer hodi le okoli 7 ali 8 otrok, je dovolj en spremljevalec in po navadi sem to jaz. Letos so mi na pomoč priskočili z občine, tako da so izdelali nove table, na katerih je označena Pešbus postaja in ura odhoda. Občasno so mi »posodili« tudi spremljevalce, ki so bili zaposleni prek javnih del.

Pa ostali spremljevalci? So spremljevalci večinoma upokojenci?

Ostale spremljevalce najdem večinoma med upokojenci. Obrnila sem se tudi na Društvo sladkornih bolnikov, kjer sem dobila dva spremljevalca, ki se tedensko izmenjavata. Včasih se odzovejo tudi babice in dedki pa tudi mame, ki sicer spremljajo prvošolce, a se vseeno pridružijo Pešbusu.

Ali v času zime in slabega vremena sodeluje manj otrok na Pešbusu?

Niti ne. Ravno tako hodimo, le z dežniki in pelerinami.

Marsikatera šola se za izvajanje Pešbusa odloči zaradi prometnega kaosa pred šolo v jutranjih konicah. Tudi sami opažate ta problem?

Večina otrok, ki v šolo pridejo peš, vstopi na dvorišče šole pri vrtljivih vratih, kamor avtomobili ne morejo. Ploščad pred šolo še ni zaprta za avtomobile, v letošnjem šolskem letu imamo v načrtu tudi to. Sicer v okolici šole ne beležimo prevelike gneče avtomobilov, smo pa že razmišljali, da bi na določenih mestih postavili korita. So pa malo stran od šole, na Lamprečah, uredili novo parkirišče in veliko staršev kar tam odloži učence, da gredo tako vsaj nekaj korakov peš.

Kakšno pa je mnenje staršev o Pešbusu?

Starši otrok, ki hodijo s Pešbusom, so zelo navdušeni, od ostalih pa nisem zasledila negativnih komentarjev. Vsi kimajo in so navdušeni, vendar še vedno vozijo svoje otroke z avtomobilom. Nekaterim staršem se enostavno ne da dopovedati, kakšno škodo delajo otrokom s tem, ko jih v šolo vozijo z avtomobilom. Na te je težko vplivati, siliti pa jih seveda ne moreš. Če niso osveščeni in se tudi sami povsod vozijo z avtomobilom, jih boš težko prepričal.

Ali ste opazili več hoje v šolo, odkar izvajate Pešbus?

Težko ocenim. Tisti, ki hodijo peš, tako ali tako hodijo peš. Morda nimajo možnosti, da bi jih starši vozili v šolo. Drugi pa jih striktno vozijo, četudi živijo v centru Črne, ki je od šole oddaljena le 500 metrov. Ne razumem zakaj. Vidim tudi nekatere starše, ki dajo ob petkih otroke na Pešbus, ostale dni pa jih vseeno vozijo. Še največji angažma staršev in povečanje otrok, ki pridejo v šolo s kolesom, s skirojem ali peš, je opaziti med dvotedenskim izvajanjem Prometne kače, ko učenci zbirajo nalepke in razredi tekmujejo med seboj. Sicer sem pa tudi pri Pešbusu vnesla element tekmovalnosti. Beležimo aktivnost vsakega učenca, ki sodeluje pri Pešbusu in vsak razred zbira kartice, ki jih pripenjajo na trakove. Dogovor je, da kdor bo zbral vsaj 25 od 35 možnih kartic, bo nagrajen. Letos so učenci prejeli obesek za ključe in čokolado.