Bicivlak

Bicivlak je organizirana skupina učencev s spremstvom, ki po stalnih poteh in rednem urniku kolesarijo v šolo
Bicivlak je organizirana skupina učencev s spremstvom, ki po stalnih poteh in rednem urniku kolesarijo v šolo

Bicivlak omogoča, da se v šolo legalno vozijo tudi učenci, ki še nimajo kolesarskega izpita. Otroci uživajo v vožnji z drugimi otroki in v spremstvu odrasle osebe, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem. Bicivlak se lahko izvaja v obliki poskusnih obdobij ali stalno. V Sloveniji je od leta 2016 že več šol izvajalo Bicivlak. Ponekod Bicivlak izvajajo le v prvih tednih na začetku šolskega leta, da se otroci navadijo na pot in jo spoznajo, drugod pa izkoristijo pot v šolo z Bicivlakom za priprave na kolesarski izpit.

Vsi, ki se zanimate za organizacijo Bicivlaka, si lahko podrobna navodila preberete v Priročniku za izvajanje spremljane poti v šolo, ki vas korak za korakom vodi pri širjenju pobude, pridobivanju podpornikov in izvajanju spremljane poti v šolo. Podana so podrobna navodila za organizacijo in izvedbo spremljane poti, ki smo jih preizkusili v pilotnih projektih. Aktivnosti zato ni treba razvijati na novo, temveč jih je potrebno samo prilagoditi lokalnemu okolju.

V okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto občasno organiziramo brezplačna Usposabljanja za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka ter brezplačno nudimo podporna gradiva in materiale za izvedbo Bicivlaka.

S tablami označujete postaje na progah Bicivlaka. Vozovnice dobijo otroci ob začetku izvajanja akcije. Vsak dan ob prihodu v šolo koordinator podeli otrokom žig, po prehojenem tednu pa nalepko.

Do gradiv lahko dostopate prek povezave, za pridobitev ostalih materialov za izvedbo Bicivlaka pa nam pišite na info@aktivnovsolo.si.

Zakaj bi se vozil s kolesom?

Prednosti:

  • Otroci, ki v šolo kolesarijo, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Bicivlak spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je kolesarjenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Bicivlak razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan.
  • Če otroci v šolo kolesarijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.
  • S spremljanjem Bicivlaka lahko starši in stari starši pridobijo nekaj kakovostnega časa za preživljanje s svojim otrokom ali vnukom ter tudi sami naredijo nekaj za svoje zdravje.
V nadaljnje branje priporočamo prispevka o pogosto zastavljenih vprašanjih in odgovorih ter o primerih izvajanja Pešbusa in Bicivlaka v praksi.