Pešbusi in Bicivlaki trenutno morda res stojijo, a v ozadju tečejo priprave za nov zagon! Po tem, ko nas je marca zajela epidemija novega virusa in smo bili primorani ostati doma, so Pešbusi in Bicivlaki nehali voziti in odpovedali smo prvo letošnje usposbljanje za organizacijo poti v šolo s Pešbusi in Bicivlaki. Posodobili smo gradiva za izvajanje dejavnsoti in že aprila uspešno izvedli spletno usposabljanje in dosegli največje število udeležencev doslej. Motivacija za spodbujanje staršev in otrok k vsakodnevni hoji in kolesarjenju v šolo je pod vplivom epidemije očitno samo še večja. Nenazadnje smo v zadnjih tednih vsi dobili enkratno priložnost, da smo izkusili, kako zelo pomembno je za naše zdravje gibanje na prostem in kako varna in čista, so naša naselja brez avtomobilskega prometa. Program Aktivno v šolo in zdraov mesto zato spodbuja vse, starše, šole in občine, da omogočijo otrokom koristi aktivne hoje v šolo in da se skupaj zavzamejo za to, da bo tudi po epidemiji čim manj avtomobilov zjutraj obremenjevalo okolico naših šol.

23.4. 2020 smo v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto izvedli spletno Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka. To je bilo prvo spletno usposabljanje in veseli smo, da se ga je udeležilo več kot 60 predstavnikov šol in občin z vse Slovenije. Ker je bil odziv udeležencev po usposabljanju zelo pozitiven, razmišljamo, da bi tudi v prihodnje usposabljanje izvedli na podoben način.

Na seminarju so udeleženci prejeli napotke po korakih, od organizacije do izvedbe aktivnosti, in prisluhnili izkušnjam iz prve roke, ki jih je z nami delila Marjetka Cigale, učiteljica razrednega pouka z Osnovne šole Božidar Jakac, PŠ Hrušica v Ljubljani, kjer je do prekinitve pouka zaradi epidemije Pešbus potekal od začetka šolskega leta enkrat tedensko.

Za vse udeležence usposabljanja in tiste, ki se usposabljanja niste uspeli udeležiti smo pripravili prenovljena gradiva in predstavitve, s pomočjo katerih boste lažje organizirali in izvedli aktivnosti. Gradiva so na voljo brezplačno prek spletne povezave.

Zavedamo se, da se zaradi trenutnih razmer večina šol in občin ne bo odločila za izvajanje organiziranih aktivnosti v tem šolskem letu. Vseeno bi radi predlagali šolam, da ob tem, ko se otroci vračajo nazaj v šole, starše spodbudite k temu, da otroke napotijo v šolo peš, ali s kolesom oziroma, da jih pri tem spremljajo, če je to potrebno. Zdaj je enako, ali celo še bolj pomembno, da se v čim večjem številu preusmerimo na aktivno mobilnost in tako poskrbimo za svoje zdravje in za zdravje našega okolja. Zelo dragoceno bi bilo, če bi nam skupaj uspelo preprečiti vse nepotrebne avtomobilske vožnje v okolici šole.

Če bi se v prihodnje radi udeležili naših usposabljanj, vam svetujemo, da se prijavite na e-novice (spodaj) ali sledite objavam na naši spletni ali Facebook strani. Za podporo in informacije smo vam na voljo na info@aktivnovsolo.si.