Preteklo leto je bilo za Pešbus in Bicivlak zelo pomembno. Od pilotnih izvedb Pešbusa in Bicivlaka v letu 2016, ko je skupaj sodelovalo samo 81 otrok, smo uspeli razširiti izvajanje spremljane poti v šolo po vsej Sloveniji. Če smo še v letu 2017 še govorili o trimestnih številkah, je zelo zgovoren podatek, da se je to jesen s Pešbusom v šolo odpravilo okoli 3000 otrok.Pešbusi so vozili po približno 150-ih progah, ustavljali so na več kot 600 postajah in prispeli v 59 šol po vsej Sloveniji. K širjenju Pešbusa in Bicivlaka je nedvomno pripomoglo dejstvo, da je Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor preko razpisa tudi finančno podprlo izvajanje Pešbusa v občinah med Evropskim tednom mobilnosti 2018.

Veselili smo se zgodb s podeželskih šol, kot na primer s Črne na Koroškem in z Ivanjkovcev, ki so prilagodile izvajanje Pešbusa lokalnemu okolju in razpoložljivemu kadru. V Črni na Koroškem ga na primer izvajajo vsak petek. V obeh primerih je Pešbus postal praksa, ki je zaradi angažmaja celotne skupnosti močno zasidrana v lokalno podeželsko okolje.

Spremljali smo prvi stalni Pešbus, ki se je vzpostavil na OŠ Grm v Novem mestu. Glavna zasluga pri tem gre energični koordinatorki Marjeti Ferkolj Smolič, ki ji je z zagnanostjo, prijaznim odnosom do prostovoljcev spremljevalcev ter občutkom za komunikacijo uspelo prepričati starše, da je hoja v šolo pomembna za zdravje in samostojnost njihovih otrok, hkrati pa ima blagodejne učinke na okolje. Rezultati govorijo sami zase. Na začetku je sodelovalo 44 učencev, do konca projekta pa se je število podvojilo na kar 90 učencev. V okolici šole v jutranji konici beležijo do 60 avtomobilov manj.

Za izvajanje spremljane poti v šolo smo na štirih usposabljanjih, ki so potekala v Ljubljani, Mariboru in Kopru, usposobili preko 60 predstavnikov občin, ravnateljev, učiteljev in predstavnikov nevladnih organizacij. Veseli smo, da so poleg šol tudi občine prepoznale dodano vrednost izvajanja spremljane poti v šolo in aktivno spodbujajo in podpirajo svoje šole pri izvajanju.

Tudi program Aktivno v šolo, v okviru katerega spodbujamo in podpiramo izvajanje Pešbusa in Bicivlaka na slovenskih šolah, je gradil na prepoznavnosti. Predstavili smo se na študijskem obisku Spoznaj mojo dobro prakso: trajnostna mobilnost v Velenju, na seminarju Jane’s Walk: A City from a Walking Perspective, Examples of Good Practice v Zagrebu ter na mednarodni konferenci Šport in javni prostor v Ljubljani.

V novem letu si želimo, da bi se Pešbusu pridružile tudi šole, katere z nami do zdaj še niso stopile v stik. Pomembno je, da spodbujamo aktivne prihode otrok v šolo, saj z njimi vzgajamo zdrave in samostojne odrasle. Zato šolam v novem letu želimo čim več poguma pri spodbujanju pešačenja in kolesarjenja, otrokom pa obilo prigod in novih prijateljstev na poti v šolo!