Program Aktivno v šolo se počasi izteka, Pešbus in Bicivlak pa še kar vozita in bosta tudi v prihodnje vozila otroke v šolo. Letos jeseni koordinatorji s terena poročajo, da sta Pešbus in Bicivlak organizirana vsaj na štirih osnovnih šolah redno, vsaj enkrat na teden, na eni osnovni šoli vozi Pešbus celo vsak dan. Pešbus in Bicivlak poznajo šole in občine širom po Sloveniji. Prijetnost organizirane poti v šolo je spoznalo že veliko število mlajših šolarjev in mnogi vztrajajo pri hoji in kolesarjenju v šolo tudi po tem, ko ne potrebujejo več spremstva.

Vse kaže, da je projekt Aktivno v šolo s podporo Ministrstva za zdravje uspel zbuditi zanimanje šol in občin za vsakdanjo hojo in kolesarjenje otrok v šolo. Treba je poudariti, da so zato zaslužne predvsem šole, točneje učiteljice in učitelji, ki so v okviru programa prevzeli glavno vlogo v organizaciji spremljane hoje in kolesarjenja otrok v šolo. Starši se sicer zavedajo dobrih strani organizirane hoje otrok v šolo, so pa le redki od njih pripravljeni prevzeti odgovornost in si vzeti čas za spremljanje skupine Pešbusarjev ali Bicivlakarjev v šolo. Številne občine so, predvsem v času Evropskega tedna mobilnosti, pripravljene podpreti šole pri izvajanju programa. Vendar pa šole in starši potrebujejo kontinuirano podporo občin pri omogočanju hoje in kolesarjenja otrok v šolo, pri načrtovanju tras in predvsem pri organizaciji prostovoljcev za spremstvo.

Zelo smo veseli, da je v letošnjem šolskem letu jesensko izvedbo Pešbusa napovedalo že 63 šol, od tega se je izvajanju na novo priključilo 15 šol.

Pešbus naj bi potekal po 150 progah, ustavljal na 370 postajah in v šolo pripeljal vsaj 2500 otrok.

3 šole so organizirale tudi Bicivlak.

Na OŠ Škofije, OŠ Škofja Loka, OŠ Vič in OŠ Grm bo Pešbus vozil vsak dan čez celo leto, na OŠ Črna na Koroškem, OŠ Polzela in OŠ Hrušica pa enkrat tedensko.

Skupaj je od leta 2016 do danes Pešbus in/ali Bicivlak izvajalo že 94 šol.

 

Zemljevid vseh šol, ki so napovedale izvajanje Pešbusa in/ali Bicivlaka jeseni 2019:

Zemljevid vseh šol, ki so od 2016 do 2019 izvajale Pešbus in/ali Bicivlak:

Foto: Luka Vidic