Še vedo niste prepričani, ali je hoja v šolo primerna izbira za vašega otroka? Naj vam pomagamo razbiti nekaj mitov glede pešačenja v šolo.

»Z vožnjo v šolo poskrbim za otrokovo varnost«

Zadrževanje vse večjega števila avtomobilov v okolici šole zmanjšuje varnost otrok, tako tistih, ki izstopajo iz avtomobilov, kot tudi tistih, ki so v šolo prišli peš. Poleg ogrožanja varnosti otrok, ki v času jutranjih in popoldanskih konicah prihajajo v šolo in odhajajo iz nje, gneča avtomobilov pred šolami povzroča tudi onesnaženje zraka, kateremu so otroci še posebej podvrženi.

»Večina učencev živi predaleč od šole«

Povprečno razdaljo med prebivališčem otrok in osnovno šolo peš premagamo v času 20 minut. Družine, ki so bolj oddaljene od šole, lahko otroka odložijo, ko je oddaljen vsaj 10 minut hoje. Tako zmanjšamo številko avtomobilov v neposredni okolici šole, hkrati pa ima otrok možnost, da se pred začetkom pouka zbistri in razgiba.

»Hoja v šolo bo utrudila mojega otroka«

Raziskave so pokazale, da so otroci, ki so zjutraj fizično aktivni, telesno bolje pripravljeni in pri prvih urah pouka bolj zbrani in pripravljeni na učenje ter imajo nasploh boljši učni uspeh.

»Z vožnjo otroka zavarujem pred neznanci«

Strah pred tem, da bi otrok prišel v stik z neznanci je pri starših vedno prisoten. Vendar, če otroka že od malega navajamo na varno gibanje v cestnem prometu lahko omilimo strahove, saj vemo da otrok dobro pozna sosednje otroke, njihove starše ter domove in se znajde v lokalni skupnosti.

»Zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku je za otrokovo zdravje bolje, da ga pripeljem z avtomobilom«

Dokazano je, da so vrednosti zračnih onesnaževal v avtu, še posebej na zadnjih sedežih avtomobila, iste ali večje kot zunaj avtomobila, hkrati pa prednosti hoje odtehtajo škodo povzročeno z dihanjem onesnaženega zraka.

»Živimo predaleč od šole, da bi hodil«

Najdite primerno mesto za parkiranje, ki je vsaj 10 minut oddaljeno od šole in zaključite pot v šolo peš. Če imate možnost uporabe javnega potniškega promet, se ga poslužite in navajajte otroka na izbiro trajnostnih načinov mobilnosti.

»Preveč dežuje«

Na plan z dežniki, nepremočljivimi škornji in palerinami! Otrokom je tudi hoja v dežju lahko zabavna. Ni slabega vremena, le slaba oblačila!

»Ceste so preveč nevarne za otroke«

Sprehod v šolo je dobra priložnost, da svojega otroka naučite varnega gibanja v cestnem prometu in mu pomagate najti načine, kako se soočati s tveganimi situacijam. Sodelujete z drugimi starši ali vašo šolo ter se obrnite na krajevno skupnost ali občino, naj izboljša varnost z urejanjem varnih križišč in uvedbo hitrostnih omejitev.